Литературна вечер събра творци от Източните Родопи в Черноочене

Новини

poeti-i-pisateliДни преди началото на първия учебен ден творци от Източните Родопи организираха литературна вечер в село Черноочене.По този повод на събитието присъстваха поети, писатели и художници от Черноочене, Минерални бани, Стамболово, Крумовград, Момчилград и Кърджали. Те се срещнаха с дългогодишни учители по майчин език и директори на училища от района на община Черноочене.
В приятната атмосфера на известния рибен ресторант „Ханай“ поетите рецитираха свои стихове, в които се чувстваше тегобата на родопчаните, копнежа към родната земя и възкръсващата между тези теми родопска солидарност и романтика.
Председателят на литературен клуб „Реджеб Кюпчю” в гр. Кърджали Дурхан Али благодари на домакините и ръководството на община Черноочене, за гостоприемството и възможността да се проведе срещата. Той направи кратка презентация на историята на клуба, създаден към Народно читалище „Юмер Лютфи 1993“ и мотивите за това да се избере името на Реджеб Кюпчю. Небезизвестният поет и журналист Кюпчю е един от поетичните символи, подчерта Дурхан Али.
В поздравителното си слово към присъстващите кметът на Черноочене Айдън Осман заяви, че той и колегите му винаги са отдавали важно значение на хората на перото. „Вие сте символи за духовното просвещение на обществото и стремежа към образование и книжовност. Надявам се, че ще успеете да събудите у младото поколение интерес към литературата, което да се превърне в стимул за духовно израстване”, заяви а Айдън Осман.
Присъстващите си обещаха от следващата година да поемат инициативата за разширяване на кръга от дейности, с които да приобщят обществото да обикне родопската поезия и проза.