Младеж от Комунига усвоява майсторлъка на уникалния родопски мед

Новини

В последните години пчеларството набира интерес сред млади хора в Чернооченско. Един тях е 35-годишният Яшар Нурай от село Комунига. Яшар се занимава от 10 години с това. Мотивирал го е човек от селото, който вместо да му продаде мед, му подарил 2 кошера.  Сега Яшар има пчелин с над 30 кошера. Той споделя, че пчеларството преди всичко е и изкуство. В Родопите ще намерите мед, който не може да откриете никъде другаде, твърди Яшар Нурай.

В занаята му помагат съпругата и родителите му. И тук не говорим само за производството, но и за продажбата на крайния продукт, споделя Яшар.

Множество хора в бранша споделят, че е труден и тънък за усвояване, но носи много положителни емоции. Старите пчелари казват, че тайната рецепта е да се отнасяш с любов и внимание към занаята, и разбира се – да го правиш от сърце.

В Чернооченско мед се произвежда още от дълбока древност. Неговите полезни свойства са познати на най-древните народи, които са населявали нашите земи. Много села, местности  и скали носят названя като кованлъка, кован кая и др. /кован в превод от турски означава пчела/.

Исмет ИСМАИЛ