Гурбетчии се надпревариха с дарения на молебен в Комунига

Новини

В истинско съревнование между гурбетчии в Западна Европа, се превърна търга след молебена в най-голямата чернооченското село Комунига. Целта беше кой да дари повече средства за ритуала. Буркан пчелен мед и кило месо достигнаха до цена от по 50 – 60 лв. Със събраните от наддаването средства ще се покриват разходите за традиционния молебен през следващата година.
След две години прекъсване мюсюлмани от района, наши изселници в Република Турция и гурбетчии в Западна Европа се събраха на традиционния молебен за дъжд, здраве и берекет в подножието на връх „Асара“. На самото има гроб, за който се вярва, че е на знатен мюсюлманин.
Кметът на Община Черноочене Айдън Осман и представители на общинската администрацията уважиха молебена.
Молитвата беше отслужена от имамина на джамията в Комунига Сунай Акиф, на централната джамия в Черноочене Шабан Мюслюм и местни проповедници. Отправиха се молитви за опазване от всякакви природни бедствия, за мир и за разбирателство. Организатор на проявата е местното джамийското настоятелство със съдействието на кметство Комунига.
В поздравителните си слова кметът на Община Черноочене Айдън Осман наблегна на това, че въпреки ежедневните трудностите хората в нашите районни продължават да пазят основните си човешки ценности, като култура, уважение, заедност и добросъседство.
На присъстващите беше раздаден традиционен курбан подготвен от опитните ръце на Фахри Мустафа.
Исмет ИСМАИЛ