Обновиха джамията на Комунига за първата всеобща петъчната молитва

Новини

В навечерието на първата всеобща петъчната молитва на 15.05.2020 г., в условията на пандемия, младежи от чернооченското село Комунига организирани от кмета Бахри Хашимов, почистиха и освежиха двора на местния духовен храм.
Колективното провеждане на молитвата „Джума намазъ“ в джамиите е разрешена с решение на Висшия мюсюлмански съвет.
Боядисаните в различни цветове плочи на пътеките в двора, окосените алеи ще изненадат богомолците от най-голямото село в района, които ще дойдат на утрешната всеобща молитва.
Съгласно заповедта на Висшия мюсюлмански съвет и инструкциите от Районното мюфтийство, преди да се отвори джамията тя ще бъде дезинфекцирана. Това ще бъде направено и след петъчната молитва. В религиозния храм няма да се допуска влизането без предпазни маски и ще се спазва социална дистанция между хората от метър и половина, което ще се следи от местния имам Сунай Акиф.
Село Комунига е от селата, в които традиционно през месеците Рамазан хората, които имаха възможност, даваха Ифтар. Поради епидемичната обстановка, тази година не се организират масови религиозни мероприятия като ифтари и мевлиди. Отделни лица са подготвили пакети за раздаване на нуждаещите се.

Исмет ИСМАИЛ