Ден против тормоз в СУ „Христо Смирненски“ в Черноочене

Новини

Ентусиазирани ученици от 8 „А“ клас в Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене не останаха безразлични към Световния ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.

С подкрепата и организацията на техния класен ръководител г-жа Байсе Мерт те подредиха пана и представиха тематична презентация.

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.

За пръв път Денят на розовата фланелка е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърт и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.

В България се отбелязва за първи път през 2012-та година и много са учебните заведения, в чийто училищен календар той е традиция.

Исмет ИСМАИЛ