Децата в Чернооченско отбелязаха Деня на майчиния език

Новини

За поредна година децата от Чернооченско отбелязаха 21 февруари – Международен ден на майчиния език.

В програмата в село Комунига участваха възпитаници от различни класове на Основно училище „Васил Левски“. Залата на месното Народно читалище „Никола Вапцаров 1957“ беше препълнена от ученици и родители. Гости на събитието бяха зам.-кметът на Община Черноочене Селями Мустафа, представители на местната администрация, родители и други.

Председателят на читалището Фатмегюл Исмаил заяви, че отбелязването на Международния ден на майчиния език предизвиква огромен интерес сред децата. Тук всички учат майчин език.

Празникът бе отбелязан и в другите училища и детски градини в Чернооченско. Талантливи ученици повдигнаха настроението на публиката с родопски песни, различни скечове и стихове на турски език. „По този начин мотивираме децата сами да намерят пътя към солидарността и да водят диалог, основан на разбирателство и толерантност“, казва председателят Народно читалище „Никола Вапцаров 1957“ с. Комунига Фатмегюл Исмаил.

Празникът на 21 февруари е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за първи път през 2000 г., като всяка поредна година честването има различен акцент.

Исмет ИСМАИЛ