В Каблешково проведоха последния молебен за сезона в Чернооченско

Новини

Над 300 вярващи се включиха в молитвата за здраве, берекет и благоденствие в местността „Тюрбе янъ“ край чернооченското село Каблешково. Молитвата беше отслужена от местните проповедници, водени от бившият главен мюфтия Фикри Сали и имама на централната джамия в Черноочене Шабан Мюслюм. Те четоха житието мюсюлманския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.
По традиция в Каблешково се организира последния ритуал от поредицата 15 традиционни пролетно-летни молебени в района на община Черноочене. Ритуалът се изпълнява от векове. Средствата се събират от дарения според възможностите на местното население.
Програмата с изпълнения на песнопения /иляхи/ от деца, участвали в летните курсове за изучаване на Коран събраха бурните аплодисменти на присъстващите.
Организатор на проявата беше местното джамийското настоятелство със съдействието на кметствата Каблешково, Железник, Божурци и Нови пазар.
Членовете на настоятелството и присъстващите отправиха благодарности към кмета на село Каблешково Гюнер Мехмед за оказаното съдействие и положените сериозни усилия за организиране на религиозната церемония.
Гюнер Мехмед изтъкна, че подобни събития са повод да се разбере важността на сплотеността и добрите взаимоотношения.
„Нека си пожелаем да бъдем по-добри и толерантни по между си, защото имаме нужда от това“, заяви кметът на Каблешково.
След молитвата присъстващите седнаха на обща софра. Опитаха от благословен курбан, съдържащ телешко месо и ориз, приготвени от опитните ръце на местните майстори бай Халил и Гюнгьор Алиосман. В тяхна помощ бяха и жители на Каблешково.
Исмет ИСМАИЛ